Mediation

Conflicten ontstaan om de meest bizarre en uiteenlopende redenen. Vaak worden deze door partijen zelf opgelost, maar dat lukt niet altijd. Vaak komt er een rechter aan te pas en dan wordt pas echt duidelijk hoe vervelend en kostbaar een conflict is.

Het proces duurt lang, kost veel Conflicten ontstaan om de meest bizarre en uiteenlopende redenen. Vaak worden deze door partijen zelf opgelost, maar dat lukt niet altijd. Vaak komt er een rechter aan te pas en dan wordt pas echt duidelijk hoe vervelend en kostbaar een conflict is. Het proces duurt lang, kost veel geld, verhoudingen raken nog meer verstoord en aan het eind is er altijd een verliezer die vol onbegrip en frustratie achterblijft.

Andere conflicten blijven onopgelost en gaan als een veenbrand verder. Zo’n conflict kan onverwacht opnieuw uitbreken met kostbare, ingrijpende gevolgen en relaties die volkomen kapot zijn.

HR-Mind biedt conflictbemiddeling aan. Hierbij richten we ons uitsluitend op mediation van Arbeidsconflicten.

ERKENDE MEDIATOR

HR-Mind is lid van de Mediatorsvereniging Nederland en volgt de gedragsregels van de MfN (Mediators Federatie Nederland). Het mediationproces wordt geleid vanuit een onafhankelijke en onpartijdige positie.

WERKGEBIEDEN

  • arbeidsconflicten
  • contract-nalevingskwesties
  • communicatieproblemen tussen werknemers en leidinggevenden.

Heeft u een probleem met een persoon of een organisatie waar u samen niet uitkomt?

MEDIATION IN PLAATS VAN DE RECHTER

Heeft u een probleem met een persoon of een organisatie waar u samen niet uitkomt? Dan kunt u kiezen voor mediation. Dit is vaak minder ingrijpend dan de stap naar de rechter.

Ook kan mediation tijd en geld besparen. Bij mediation werkt u zelf aan een oplossing, maar krijgt u er deskundige hulp bij. Mediation heeft in meer dan de helft van de gevallen een geheel of gedeeltelijk goede afloop.

Is mediation voor u interessant? Vraag een mediation scan aan.

AFSPRAKEN MEDIATION IN OVEREENKOMST

Deelname aan mediation is vrijwillig, maar niet vrijblijvend.

Partijen moeten samen aan een oplossing willen werken. Iedereen die bij de mediation aanwezig is, moet vertrouwelijk omgaan met de inhoud van de onderhandelingen. De afspraken komen op papier te staan in een overeenkomst.

Neem contact op voor een intakgesprek

WAT IS MEDIATION VOLGENS HR-MIND?

HR-Mind richt zich op mensen en passende oplossingen. De aanpak wordt gekenmerkt door kwaliteit, voortgang en door het respectvol benaderen van mensen. De opdracht wordt altijd afgerond met een gesprek over de tevredenheid van opdrachtgever en betrokkenen.

Wat is mediation?
Mediation is gebaseerd op onderzoek over hoe mensen met conflicten omgaan en hoe conflicten zo effectief mogelijk kunnen worden opgelost. Daarom kan mediation in de meeste conflictsituaties een doeltreffende oplossing bieden.

Mediation is een proces van onderhandelen bij een conflictsituatie, onder leiding van een onafhankelijke en deskundige bemiddelaar (de mediator). Hij begeleidt en ondersteunt de partijen die zelf via onderhandelen tot een oplossing proberen te komen, waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van alle betrokken partijen.

De belangrijkste kenmerken zijn vrijwilligheid en vertrouwelijkheid. Dit betekent dat partijen niet kunnen worden gedwongen om mee te doen, maar als ze wel meedoen verbinden ze zich tot geheimhouding over wat wordt besproken.

HOE GAAT MEDIATION?

Mediation is een flexibel proces dat professioneel wordt geleid en bestaat uit een aantal fasen:

VOORDELEN

Een geslaagde mediation heeft belangrijke voordelen boven een beslissing die een derde neemt.
Natuurlijk wil dat niet zeggen dat mediation dé oplossing is voor alle vormen van onenigheid en ook niet dat mediation in alle gevallen mogelijk is.
Maar een geslaagde mediation heeft onmiskenbaar voordelen:

DRAAGVLAK

Omdat partijen zelf de oplossing bereiken is het draagvlak hiervoor veel groter dan wanneer bijvoorbeeld een rechter de knoop doorhakt.

SNELHEID

Er is geen of nauwelijks wachttijd om aan het proces te beginnen en het verloop is doorgaans snel (geen maanden maar weken).

WIN-WIN

Omdat met de belangen van alle partijen rekening wordt gehouden kan een goed passende oplossing leiden tot een win-win situatie, terwijl bij een compromis alle partijen meestal flink inleveren.

WERKBARE RELATIE

Door de aard van het mediationproces is er niet alleen aandacht voor het conflict maar ook voor de relatie tussen partijen.

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen of een intakegesprek inplannen?

Over HR-Mind

Uw partner in Human Resources, Consultancy, Interim Management en Mediation. Ons doel is het voorkomen, respectievelijk oplossen van diverse vraagstukken op personeel gebied vanuit uw perspectief.